Veritas lucet ipse per se

Tõde särab iseenda jaoks

07 March, 2010

Kui kevad murrab südamesse

Teema juurde võib lugeda mu kodulehest kevadisest tervishoiust hiina meditsiinis

Kevadised tegevused on seotud uue algusega. Siis lööb välja kõik see, mis vahepealsetel kuudel on varjul olnud. See võib olla nii südames hoitud hell tunne kui ka hingele kogunenud saastav emotsioon. Seetõttu tehakse tegusid, mida muul ajal ei söandataks ette võtta. Ja me ütleme, et kevad murrab südamesse.

Meditsiinilistes terminites räägitakse sessoonsest afektiivsest häirest, kevad-suvisest depressioonist, maniakaalsusest, piiripealsest isiksusehäirest ja kevadisest suitsiidide arvu tõusust. Õnneks piirduvad täheldatavad häired enamasti siiski kas tujukuse, ärevuse, ärritatuse, tähelepanu puudulikkuse ja hüperaktiivsuse, unenäguderohkuse või unetusega, millele võivad lisanduda tõusnud vererõhk, migreenihood, perioodiline südame kloppimine või rütmihäired, haavandtõve ägenemine või mõni muu haigustunnus.

Vana hiina tarkus kinnitab: kevad - see on aeg elu andmiseks, mitte tapmiseks. See on puhastumise, uuenemise, kasvamise, noorenemise, rõõmu tundmise ja vaimse avardumise aeg. Seepärast on aeg ette võtta suurpuhastus ka oma hinges ja mõtetes, et lahti saada kõigest negatiivsest, mis ei ole kooskõlas kevade vaimuga. Uuenema ja värskenema peaks kõik see positiivne, mis meil hinges olemas. Näiteks, suhted lähedastega. Teadusuuringud kinnitavad, et halb suhe lähedastega tõstab südamehaiguste tekke riski 25%.

Jaapanlastel on ütlemine – iga väikegi järeleandmine ärevusele on samm eemale inimese südame loomulikust olekust. See tähendab, et miski meiega juhtuv pole piisav põhjus, et seesmist tasakaalu kaotada. Kui meil on häirivaid probleeme, tuleb kõigepealt neist täiel määral teadlikuks saada. Püüame oma probleemidele kõrvalt vaadata ning küsime endalt – ja mis siis sellest? Enamasti näeme, et oleme oma probleemi üle tähtsustanud või oma olukorda üle dramatiseerinud.

Üks on alati selge – mistahes olukorras me ka ei asuks, soovid on alati suuremad kui võimalused. Tarkus on see, kui soovid ja võimalused osatakse kokku viia. Olles hingeliselt puhastunud, lahti saanud negatiivsest oma hinges, suudame paremini näha lahendusi vaevavatele probleemidele.
Asjata ei öelda Idamaades, et kõigi hädade algpõhjus on rumalus, mida võimendavad ahnus, kadedus, ülbus, vihkamine ja teised “head” omadused. Eks eesti vanarahvaski ole põhimõtteliselt samal seisukohal olnud, tuletame meelde vanasõna lollist ja kirikust.

Kevad on parim aeg, et tuua sisse positiivseid muutusi oma eluviisi. Tervislikum toitumine, rohke liikumine, ebatervislikest harjumustest loobumine – kõik see sobib kokku kevade olemusega. Kevadkuudel on närvisüsteem tundlikum võõrainete – alkoholi, tubaka ja teiste sõltuvust või harjumust põhjustavate mõnuainete suhtes, seepärast teeme oma kehale suure teene, kui loobume siis suitsetamisest või ei tarvita sel ajal alkoholi. Mõtleme järele, millise heateo saame veel enda, oma perekonna või ümbruskonna hüvanguks teha. Taoliste ettevõtmistega tõstame end kõrgemale tasemele ja siseneme arenguspiraali, vastasel korral jääksime oravaks rattas, kelle jaoks üks rattaring ei erine teisest. Isegi kui muretseme aasta kestel uue auto, uue maja või uue abikaasa, jääme oravaks senimaani, kuni ise paremaks ei muutu.

Kevad on armumiste aeg. Mitte asjata pole traditsioonilistes ühiskondades iga üle keskea naisterahvas kosjasobitaja. Sellise ühiskonna kollektiivses teadvuses on juurdunud vaistlik arusaam, et õigeaegne abiellumine on hea viis noorte frustreerituse vähendamiseks. Ei kujune välja “noorte vihaste meeste” põlvkonda. Kasutades hiina meditsiini loogikat, võime öelda, et nii transformeeritakse viha kui maksa (puu, kevad) patoloogiline emotsioon läbi armastuse rõõmuks südames (tuli, suvi). Tänapäevased teadusuuringud tõendavad samuti, et abiellumine parandab meeleolu, kusjuures rohkem neil, kes enne abiellumist kannatasid depressiooni käes.Lõpuks paar soovitust nende jaoks, kes tahaksid elada saja aastaseks. Chicago Ülikooli Gerontoloogiakeskuses tehtud uuringud on lubanud järeldada, et selleks tuleks elada maal ja muretseda juba noorelt palju lapsi – neli või enam 30 aastat vanaks saanuna.


See lugu on ilmunud paar aastat tagasi Maalehe lisas Targu Talita.