Veritas lucet ipse per se

Tõde särab iseenda jaoks

22 March, 2010

KÜSIMUSED JA VASTUSED

Väljaanne “Tervendaja”

Mille poolest eristuvad hiina meditsiini diagnostika- ja ravimeetodid lääne meditsiinis kasutatavatest?
Tuleks eristada hiina traditsioonilist meditsiini ja tänapäevast hiina meditsiini. Kaasaegses hiina meditsiinis on kasutusel samad tänapäevased diagnostikameetodid, mis meilgi (kompuutertomograafia, kliinilised ja laboratoorsed uurimismeetodid jne), nende abil saavad tervisehädad läänepärase diagnoosi (nagu suhkruhaigus, hüpertooniatõbi, südame isheemiatõbi, haavandtõbi jne). Kuid kõrvuti läänepärase diagnoosiga eristatakse Hiinas haigusi veel traditsioonilise hiina meditsiini põhimõtteid järgides. Selle juures on suureks abiks pulsi- ja keelediagnostika, mida teaduslik meditsiin tänapäeval alahindab. Nii lahatakse läänepärane diagnoos veel omaette alarühmadeks ja saadakse sellised diagnoosid nagu maksa qi pärsitus, põrna yangi vähesus (tühjus), neeru yini tühjus jne. Sageli on mitme lääne diagnoosi taga vaid üks hiina diagnoos – lääne meditsiin tavaliselt ei seosta lihaskrampe ja nägemishäireid omavahel, hiina meditsiini seisukohalt võib mõlemi taga olla maksa yin vähesus.
Ka Hiinas on olnud kõige laialdasemaks raviviisiks suukaudne ravi. Kasutatakse palju traditsioonilisi ravimtaimedest valmistatud ravimeid, mis korrigeerivad just eelpoolnimetatud hiinapäraseid sündroome. Nii ei ravi hiina arst mitte niivõrd näiteks haavandtõbe, vaid tugevdab mao yin´i kui see on nõrk, taastab maksa qi liikumise selle pärsitusel või kasutab soojendavaid rohtusid, et saada lahti külmast maos. Need on häired, mis haavandtõvehaigel võivad esineda.

Miks on eestlased eriti viimastel aastatel hakanud hiina meditsiinist rohkem abi otsima, on sellest vaimustunud, omaks võtnud ja enesetäiendust sel alal jätkavad?
Siin võib olla mitu põhjust. Üks on see, et meil hiina meditsiini praktiseerivad arstid on saanud hiina meditsiini alal parema väljaõppe, mistõttu ravi tulemused on paremad. Teine põhjus võib olla see, et tänapäevane meditsiin muutub meil osale inimestest järjest raskemini kättesaadavaks. Seetõttu pöördutakse rohkem alternatiivsete võimaluste poole. Kuid ei saa salata ka seda, et ravimiäri suure lobitöö tulemusena õhutatakse nii arste kui patsiente kasutama forsseeritult farmakoteraapiat, mis sageli toob kaasa soovimatuid kõrvalnähte. Seda võib teisiti nimetada (ajutiseks) tervenemiseks tervise reservi arvelt. Negatiivne kogemus tavameditsiinist on üks põhjus, miks otsitakse alternatiive.

Nõelravil on oluline koht alternatiivmeditsiinis. Populaarsust kinnitavad ka Teie kodulehekülge külastajate arvukus ja probleemide rohkus. Milline on kõige ekstreemsem tervisehäda, millega on teie käest abi otsitud.
Ma ise ei pea nõelravi ainuvõimalikuks ravimooduseks. See on vaid üks meetod, mida võib proovida siis, kui muud meetodid pole osutunud piisavalt tulemuslikuks. Nõelravil on oma näidustused ja vastunäidustused. Nii ei pruugi kurnatud organismi puhul nõelravi anda head tulemust, siis tuleks kasutada kõigepealt keha turgutavaid suukaudseid vahendeid, mille kasutamises Hiinas on aastatuhandete pikkune traditsioon.
Minu arust on kõige ekstreemsem soov vanadust välja ravida. Elu saab küll pikendada, kuid mitte noorust tagasi tuua.

Miks eestlastel nii sageli kurk ja kõrv valutavad ning esineb kroooniline või allergiline nohu, mis ravile ei taha alluda.
Kui pidada silmas kurguvalu, siis hiina meditsiin jaotab selle põhjused välisteks ja seesmisteks. Välist tüüpi on külmetushaigustega kaasuv kurguvalu, mille teke on sageli seotud ilmastiku kapriisidega ja sel ajal levivate viirustega. Meil seostatakse põletikke bakteritega, kuid tuletame meelde, et bakterid paljunevad seal, kus neil on soodus pinnas – viirused valmistavad selle pinnase ette. Aga kui me vaatleme seesmiste põhjustega seotud kurguvalu – need on tavaliselt kroonilised põletikud – siis siin tekib bakterite arengule soodne pinnas organismi seesmiste muutuste-kõrvalekallete foonil. Me võime süüa kilode kaupa antibiootikume, ent kui need muutused jäävad alles, on ka bakterid uuesti platsis. Kuna lääne meditsiin nendele muutustele tähelepanu ei pööra, on ta taoliste krooniliste haiguste ravimisel mõnikord üsna saamatu.
Allergiad on uuemate arusaamade põhjal seotud organismi ülemäärase steriilsusega. Nii nagu looduses on vajalik liikide mitmekesisus, samamoodi on see kehtiv ka organismi mikrofloora kohta.
Vasomotoorset tüüpi krooniline nohu, mis on põhjustatud limaskestade tursest, võib olla seotud toiduallergiatega. Konservante ja toiduvärve täis toiduained, suitsetatud ja soolatud tooted, õlu, koola-joogid – kõik need võivad soodustada limaskestade turset ja selliselt takistada ninahingamist.
Kõrvavalu võib noortel olla ka sellest, et külma ja tuulise ilmaga mütsi pähe ei panda või minnakse külmal ajal märgade juustega välja. Nii et põhjus võib olla kiirustamises või tahtmises popilt käituda. Mood ja tervis on vastandmõisted.

Kuidas suhtub hiina meditsiin kurgumandlite lõikusesse. Tavaline on see, kui esimese angiini järel saadetakse eestlane kohe lõikusele.
Traditsioonilises hiina meditsiinis vaadeldi organismi kui kuningriiki, kus igal organil on omad ülesanded, mida ta täidab kas hästi või halvasti. Stalini ajal räägiti – pole inimest, pole probleemi. Kui valikmeetodiks on kirurgia, siis on tegu analoogilise põhimõtte ülekandmisega riigi tasandilt organismi tasandile. Sellega ühtlasi tunnistatakse võimetust või oskamatust taastada organismi tervist muude meetoditega.

Närviline elu ja majanduslangus vähendab elurõõmu, sealjuures ka nooremasse keskikka jõudnud meestel potentsi. Toimetusel on läbi mitme inimese laekunud info, et te olete mehi tänu nõelravile just selles elulises küsimuses aidata saanud. Kas vastab see tõele? Ja kuidas mehed ennast ise kõige õrnemast kohast kaitsta saaksid.
Hiina meditsiin käsitleb pidevat stressi kui põhjust, mis enneaegu kurnab välja neeru essentsi ehk mehel seemne. Nõeltega saab kergesti korrigeerida seksuaalhäireid, mis on seotud näiteks liigse kuumusega südames. Neeru essentsi enneaegse kulumise korral on kasuks hoopis teatud seksuaalne piiramine või seksuaalpraktikad, kus mees ei kuluta oma “essentsi”. Kindlasti tuleb kasuks piisav puhkus, sobiv kehaline koormus, kehakultuur ja kümblemine. Neil meestel, kel “neeru tuli” on nõrk (jäsemed on külmad ja esineb pidev külmatunne), mõjuvad hästi “neeru tuld” ergutavad vahendid. Toidutaimedest on sellisteks laugud (eesti vanasõna – kui sööd sibulat ja kala, siis seisab nagu tala). Hiinas kasutatakse analoogiliselt mitmeid loomseid preparaate, näiteks jooksuajal eemaldatud hirvesarvedest valmistatud preparaate.

Siit edasi meeste teemal: väga palju räägitakse eenäärmest. Jääbki selline tunne, et eesnäärmest oleneb, kas mehel on potentsi või seda pole. Kas kinnitate seda arvamust või lükkate ümber, st on veel teisi olulisi tegureid, mis mehe seksuaalset võimekust pärsivad.
Eesnäärme probleemid võivad mõjustada potentsi, kuid mitte kõik ühtemoodi. Aastatega käib kaasas eesnäärme healoomuline suurenemine. Tavaliselt jääb see sinna aega, kus kehakaal meestel hakkab suurenema. Hiina meditsiin ütleb, et kuhjub lima ja niiskus. Sellega võib kaasuda neeru tule nõrgenemine, mille puhul sibulast ja küüslaugust on abi.. Kui nn “alumises soojendis” (vaagnaõõne elundites) koguneb niiskus ja kuumus, tekib kalduvus selle piirkonna elundite põletikeks, sealhulgas eesnäärmes. See halvendab meeste võimekust, sest seks (mis tekitab kehasse kuumust juurde) halvendab seisundit. Siis tuleks kuumusest-niiskusest lahti saada. Antibiootikumidega ravi võib aidata, kuid mitte alati, sest need kõrvaldavad vaid kuumust. Kindlasti tuleb kasuks tähelepanu pööramine sellele, mida süüakse-juuakse. Niiskust ja kuumust tekitavad toidud (magus, rasvane, alkohol) võivad probleemi süvendada, aga ka stress ja keevad emotsioonid, mis samuti kehasse kuumust lisavad.
Ka külm või külm ja niiskus võivad väikevaagnasse koguneda, enamasti nõrga neeru tule või nõrga põrna yangi foonil, aga ka külmetuse järgselt. Probleem on komplitseeritum selle poolest, et seiskunud külmal on kalduvus muunduda kuumuseks – tekib põletiku ägenemine. Niiviisi tekivad külmetusest ägenevad eesnäärme probleemid.
Ühes oma intervjuus olete öelnud, et südant kahjustab stressiga seotud erutus, aga ka liigne rõõmustamine. Kõige parem vaimne seisund on õndsustunde taoline. Kuidas praegustes rasketes oludes hingerahu säilitada, millest alustada – ehk mõtlemisest?
Jah, mõtlemine olgu selline, et me ise asja hullemaks ei mõtleks. Aitab, kui hindame materiaalsetest väärtustest enam vaimseid – raske aeg aga on igati soodus õppimiseks, tuleb vaid silmad ja meel avatuna hoida. Mitte mingil juhul otsida abi meelemürkidest ja sõltuvusainetest – neist saadud ajutine leevendus on tulevase heaolu arvelt, enamasti samal määral kui kiirlaenude puhul.

Traditsiooniline hiina meditsiin õpetab, et inimese keha on terve siis, kui ta on harmoonias. Toit on üks harmoonia saavutamise vahendeid. Mis häirib teid arstina kõige rohkem eestlaste toitumisharjumuste juures?
Globaliseerumine on muutnud inimeste toitumisharjumusi kogu maailmas. Eelkõige puudutab see rämpstoidu osakaalu tõusu igapäevases toitumises. Isegi maal elavad inimesed on loobumas oma toidu kasvatamisest. Uus elu ei soosi meil enam väikeloomapidamist, sellest tulenevalt pole sõnnikut maa väetamiseks ja siis ei hakata enam ka kartulit ja aedvilja kasvatama. Linnainimesed aga isegi ei tea, millest nad on ilma jäänud, sest nad pole normaalset toitu kunagi saanudki. Kaupluseriiulitelt vaatab vastu eluliste toitainete poolest vaene toit, mis on küll läikivalt pakendatud ja kõiksugu maitseparandajatega ahvatlevaks muudetud, kuid keha selle söömisest piisavalt jõudu juurde ei saa. See sunnib rohkem sööma, lisaks suurendab stress näljatunnet. Nii muutuvad inimesed ülekaalulisteks, mida süvendab liikumisvaegus.
Üks ema tundis kunagi muret – ei tea mis lapsel viga on, nagu paar banaani ära sööb, hakkab kõht valutama. Ta ei tulnud selle peale, et lapse organism on veel rikkumata ja tundlik ning süüdi on hoopis mürke täis toit.

Kas võib tuua seoseid konkreetse toiduaine ja haiguse vahel – nt kes armastab saia-magusat, sellel ... maks ja magu läbi, kes burgereid ja friikaid... või tekitab liha mingeid seesmisi„võnkeid”
Valgejahutooted ja maiustused soodustavad niiskuse ja kuumuse kogunemist organismis. Lihtsustatult öeldes – kuumus soodustab kõiksugu põletikke, niiskus aga suurendab kehakaalu. Burgerid ja friikad on tüüpiline rämpstoit, mis samuti kuhjavad organismi kuumust ning lima-niiskust. Seda teeb ka rohke rasvane liha. Samal ajal toorsalatitega liialdamine jahutab keha ning kui seedimise tuli (põrna yang) jääb nõrgaks, võib kehas koguneda külm ja niiskus. Maksa põletab aga kõige sagedamini kohviga liialdamine (näiteks, kohvi joomine igapäevaselt).

Hiina meditsiin soovitab aastaaegadega kooskõlas toitumist. Kas eesti oludes on raske seda järgida? Ja millised oleks teiepoolsed soovitused, et selle järgmisega teise äärmusesse ei laskutaks.
Inimesed elavad aastaaegadele vastavalt ka siis, kui nad sellest midagi ei tea – kui on külm ilm, pannakse end soojemalt riidesse ja eelistatakse süüa rammusamat toitu, mis rohkem sooja annab. Terve keha ja korras mõistus ütlevad ise, kuidas toimida. Ei pea vägisi mingit kindlat süsteemi järgima, lihtsalt juhinduda enesetundest. Kirjanduse uurimisest on kasu siis, kui oleme kahevahel ega suuda otsustada, kuidas on õigem talitada.

Paljud inimesed kurdavad unepuudust ja põhjendamatuid paanikahäireid. Kuidas saavutada rahulik uni ja tasakaal iseendas?
Inglased ütlevad “My home is my castle” – mu kodu on mu kindlus. Igaühel peaks olema selline paik, kus ta tunneb end kodus olevat. Tuletame meelde Gunnar Aarma nõuannet – töömuresid ei tohi koju kaasa tuua. Just välise ilma probleemid, sealhulgas töömured, on need, mis tihti une ja kodurahu ära viivad. Abistava võttena soovitas Aarma Buteiko meetodil hingamist – üks variant oli selline, et enne koduuksest sisenemist olla mõnda aega ukse taga kägaras, kus hingamine muutub pinnnapealseks ja veri küllastub süsihappegaasiga. See toimib rahustavalt, aidates muresid koduukse taha jätta.
Und aitab parandada jalutuskäiguga meele lahutamine õhtupoolikul rahulikus keskkonnas. Mitte vaadata vägivallafilme ja vältida erutavaid tegevusi. Juua melissilehtedest või nurmenukuõitest teed. Mõelda häid mõtteid, näiteks kuidas saan lähedastele head teha.

2007 aastal viibisite Hiinas, enne reisi tegelesite koguni hiina keele õppimisega. Mis oli see, mis teid seal kaugel maal kõige enam köitis? Kui oleks võimalik, kas oleksite nõus teatud aastad oma elust Hiinas elama?
Nüüd, kus pensionini ei ole enam väga pikk aeg, ei tunne enam vajadust pikalt võõrsil elamiseks. Kuid Hiinat külastada oleks sellegipoolest suur rõõm. Kõige enam köitis seal aga tavaliste inimeste heatahtlikkus ja sõbralikkus.

Inimesed on erinevad – ühed taluvad suvist kuuma hästi, teiste jaoks on 25-27 kraadi sooja liig mis liig. Kuidas õigesti talitada, et tervis ei kannataks?
Külmakartlikele on suvekuumus mõnus, kuid neile, kes on seesmiselt niigi liialt kuumad, on väline kuumus raskesti talutav. Läbipõlenud inimene ei talu palavust, seepärast hoidugem ennast enneaegu läbi põletamast - lastes peale liigse stressi, küttes üles kuumi emotsioone või harrastades elupõletamist selle erinevates vormides – adrenaliinitekitavad situatsioonid, alkohol, tubakas või kuumad beibed.

“Maalehe” foorum

Kas Teil on olnud juhust ka endal Hiinas käia ja kuivõrd sealsed inimesed oma rahvameditsiini kasutavad? Kas on haiglaid, kus selliseid ravivõtteid nagu keele järgi diagnoosimine, ka päriselt kasutatakse?
Meil on ju ka Eestis oma rahvameditsiin, kuid enamik inimesi eelistab sellele siiski tablette ja muid kiireid vahendeid.


Kui ühe meie hiina meditsiiniga tegelevate arstide ühenduse - Klassikalise Hiina Meditsiini Seltsi - delegatsioon külastas paar aastat tagasi Xinjiangi hiina traditsioonilise meditsiini hospitali, hämmastas meid hiinlaste oskus võtta maksimaalne oma ajaloolisest meditsiinist ja kaasaegsest tehnoloogiast. Kompuutertomograafia on nende traditsioonilises haiglas sama tavaline nagu meie haiglates, seda ja muud kaasaegset aparatuuri kasutatakse haigusele läänepärase diagnoosi panemisel. Samal ajal oli ravi haiglas traditsioonilistest põhimõtetest lähtuv, mis sisaldas ka traditsioonilist diagnostikat. Keelediagnostika on üks olulisemaid diagnostikameetodeid traditsioonilises hiina meditsiinis. Haigete vaatamisel eeldati ka meilt, et oleme keelediagnostika alustega tuttavad. Hiina meditsiini meetodeid kasutavad arstid ei saa hakkama keelediagnostikat kasutamata.

Kui Mao Ze Dong omal ajal andis korralduse Hiinas traditsioonilist meditsiini edasi arendama hakata, oli põhjuseks see, et läänepärane ravi oli tollases majandussituatsioonis hiinlaste jaoks ülemäära kallis. Nüüd on kaasaegsed ravimid neil apteegilettidel sama tavalised kui nende oma ravimid. Seepärast on tugevatoimelised kaasaegsed ravimid sageli ka esimene valik, ent kui soovitud tulemust ei saavutata, täiendatakse ravi oma ajaloolise meditsiini meetoditega.

Meie inimestega on samamoodi. Mugavuse mõttes haaratakse selle järele, millest loodetakse kiiret abi. Kui aga tulevad tagasilöögid, otsitakse alternatiivseid võimalusi. Sageli kehtib ka tervise kohta see ütlemine - kaua tehtud, kaunikene.

Väikese skeemi erinevatest keelepiltidest võib leida järgnevalt aadressilt http://www.chinalifeweb.com/news/tongue-chart.html

Konspektiivse ülevaate keelediagnostikast võib leida järgnevalt aadressilt http://gancao.net/diagnosis/tongue.coat … ties.shtml

Mida saab üldse öelda keele ja pulsi järgi inimese tervisliku seisukorra kohta? Ja miks just keel? Kui usaldusväärane selline asi üldse on ja palju seda kasutades eksimusi ette tuleb?

Kui me vaatame keelt, siis see on nagu pilgu heitmine keha sisemusse. Muutused, mida näeme keele peal, esinevad tõenäoliselt ka siseelundites. Mõistagi pole keel ainuke asi, mida vaadata. Vaadatakse juba inimese kõnnakut, kehahoidu, kuidas ta voodis lamab, uuritakse nägu, labakäsi, kõrvu - ühesõnaga kõike, mis silma paistab. Kuid see, mida näeme keele pealt, on mõnevõrra usaldusväärsem. Pulss iseloomustab hetkeseisu, seda mõjutavad isegi hetkelised emotsioonid, keel aga näitab pikemaaegset seisundit.

Mõistagi ei asenda keele vaatamine või pulsi katsumine kaasaegset diagnostikat, kuid see on asendamatu hiinapärase diagnoosi panemisel. Diagnoos lääne meditsiinis ja hiina meditsiinis on täiesti erinevad asjad. Näiteks, kui keelekeha on kahvatu (normis oleks see helepunane), võib hiina meditsiinis diagnoosida põrna qi vähesust. Lääne arstile ei ütle see mitte midagi, veel hullem, see põrn, millest räägib hiina meditsiin, ei ole üldsegi see anatoomiline organ, mida peetakse silmas kaasaegses meditsiinis. Sellegipoolest võib hiina meditsiini arst ainuüksi sellise keele leiu alusel anda näiteks soovitusi toitumise parandamiseks.

Millele viitab, kui lapse keel pole mitte ühtlaselt roosa ja ilus, vaid sees on laigud? Millistele probleemidele võib selline asi viidata? Mida peaks uurima?

Hiina meditsiini arsti huvitaks nüüd edasi, et millised need laigud on, kus nad asuvad jne. Tõenäoliselt on tegemist nn. geograafilise keelega, kus katt on keelelt piirkonniti koordunud. Normaalselt on keel kaetud ühtlase õhukese valge katuga, nii et katuta alad paistavad silma punaste laikudena.
Teaduslikus meditsiinis seostatakse geograafilist keelt eelkõige toitumishäirete ja vitamiinivaegusega. Hiina meditsiin seostab seda organismis yin (see on üks hiina meditsiinile ainuomaseid üldistusi, mis on seotud keha rakulise ülesehitusega, on samal ajal passiivne, rahulik ja "külm" osa) nõrgenemisega erinevatel põhjustel. Siis võivad ilmneda yin vastandi - yangi liiaga (teine hiina meditsiini üldistus, mis on seotud kõige talitluslikuga, see on samal ajal aktiivne, rahutu ja "kuum") seotud probleemid.
Yin võib nõrgeneda viletsa või väära toidu kasutamise tagajärjel (organismil jääb puudu toitainetest, et keha rakustruktuure üles ehitada), kofeiini sisaldavate produktide (shokolaad, koola) kestval tarvitamisel, maiustustega liialdamisel, mõne palavikuhaiguse järgselt, kestvatel emotsionaalsetel põhjustel (lasteaiastress, kodustress, vanemate stressi ülekandumine jms). Sellistel lastel on kalduvus muutuda hüperaktiivseteks ja see võib olla esialgu ainus täheldatav muutus. Edaspidi võivad ilmeda sügavamad probleemid, näiteks öine higistamine või väikesed palavikud päeva teisel poolel. Probleemi algstaadiumis ei pruugi tänapäevased uurimismeetodid olulist kõrvalekallet tuvastada.

Kui keel on pikemat aega juba valge olnud (1,5 kuud). Kas Hiina meditsiin oskab sellele vastata.

Õhuke valge katt keelel on normaalne. Paks valge katt võib esineda järgmistel juhtudel.
1. Külmetushaiguste puhul - siis on tavaliselt lühiaegselt.
2. Toiduseiskusel, näiteks peale prisket pidusööki - tavaliselt lühiaegselt.
3. Külma ja niiskuse kogunemisel organismis nõrga põrna (nõrga seedimise) foonil tekib keelele märg libe valge katt; kui koguneb valdavalt niiskus, on katt pealtnäha rasvane. Külm ja niiskus võivad organismis koguneda rohke külma iseloomuga toidu, näiteks rohke toorsalatite tarvitamise tagajärjel. Niiskust tekitab näiteks rohke piimatoitude tarvitamine. Külmale viitab külmatunne ja külmad jäsemed, niiskusele raskustunne, lisaks võib esineda väsimus, vormitu väljaheide. Toitumise muutmisel seisund paraneb.

Keel on praguline ja lõheline . Keegi ei oska vastata miks keel just selline on. Kas Hiina meditsiin oskab selgitada.
Lõhedega keel iseloomustab yin või kehavedelike nõrkust organismis. Lõhed keele keskosas on rohkem iseloomulikud mao yin vähesusele (siis ei talu inimene kuuma ja vürtsist toitu), lõhed keele servadel võivad iseloomustada ka vedelike ammendumist. Tihti on lõheline keel vähese katuga või katuta ja punetav, mis iseloomustab kuumuse liiga organismis (tühi kuumus). Kui lõhed on rohkem keeletipu piirkonnas, on südame või kopsu yin nõrgad (näiteks on pulss kiire või esineb ärritavat kuiva köha), lõhed keskosas näitavad mao yin vähesust, lõhed keele tagaosas neeru yin vähesust.

Mida teha, kui stress? Mis aitaks pingeid natuke maandada?

Mine metsa!

See vanade eestlaste soovitus on tänapäeval saanud väära varjundi, kuid see oli vanasti omal kohal soovitus nende jaoks, kel elumere lained üle pea kippusid lööma. Tänapäeval on kirjutatud sadu raamatuid stressiga toimetulemise meetoditest, kuid siiani pole ühtegi sellist abivahendit veel leiutatud (kui vanade eestlaste kratt välja arvata), mis näiteks aitaks pangalaenu või liisingut maksta. See tähendab, et mõnikord ei jää meil muud üle, kui muuta stressitekitavasse asjaolusse suhtumist, ehk teisitiöeldult mõelda nii, et me oma mõtlemisega iseennast (ja ka teisi) ei kahjustaks. Seda nimetataksegi õigeks mõtlemiseks. Selliselt väldime oma mõtlemisega stressi süvendamist.

Piisav liikumine, soovitatavalt looduskaunis kohas (ka metsas või pargis), aitab meil emotsionaalset tasakaalu taastada. Kindlasti tulevad siis meile pähe head mõtted, mis vaevavatele probleemidele lahendust pakuvad.

Mõned teevad endale liiga sellega, et ülemäära "vedelat stressi" (kohvi) tarvitavad. Peame meeles pidama, et keha vajab puhkust ja pidev tagant piitsutamine kurnab organismi välja. Väljakurnatud organismi töövõime langeb ja see võib omakorda saada täiendava stressi allikaks.

Hoolitsege selle eest, et saate piisavalt magada. Krooniline magamatus alandab töövõimet ja ei lase kehal taastuda. Tulemuseks on organismi läbi põlemine.

Mõni püüab stressi maandada alkoholi abil. See on tegelikult enese petmine. Saavutatud lõdvestus on ajutine ja avansiks tulevase rahu arvelt.

Kerget leevendust võivad pakkuda ravimteed. Sobivad rahustavad taimed nagu pune, meliss, piparmünt, nurmenukuõied, palderjan, ubaleht, südamerohi, humalakäbid jt lõhnavad või mõrumaitselised taimed.

Kes tahavad veel midagi varem kirjutatust stressi kohta lugeda, võib mõningaid mõtteid leida järgnevast

http://kodu.neti.ee/~ok003a/zhongyi/stress.html
http://www.hot.ee/sanbao/natur/roomus.html

Olgem rõõmsad!

Potents. Mida teha, kui enam palju pole järele jäänud?

Siis tuleb sellega, mis on, mõistlikult ringi käia.

Aga kui pikemalt seletada, siis peame probleemi lahkama sügavamalt. Kui on tegemist noorema mehega, kes ei ole elupõletamist harrastanud, tuleks meenutada, kas jalad sageli külma kardavad. Kui see on nii, võib põhjus olla selles, et nn "neeru tuli" (neeru yang) on nõrgavõitu. Siis on heaks abiks neeru "soojendavad" vahendid nagu sibul ja küüslauk. Tuletame meelde vanasõna "kui sööd sibulat ja kala..." Ka soojaandvad vürtsid on siis omal kohal. Ravimtaimedest aitavad neeru yangi ergutada kilejas hundihammas (Astragalus membranaceus), pehme väänkellukas (Codonopsis pilosula), zhenshenn (Panax ginseng). Hiinas on populaarne vahend sellistel puhkudel ka hirve sarvedest (jooksuajal ära lõigatud)valmistatud preparaadid.

Hiina meditsiin seostab potentsi neeru energia tugevusega. Teine mõiste, mida siin kasutatakse, on nn neeru essents. Hiina traditsioonis on essentsi meestel seostatud otseselt seemnevedelikuga ja see on üks kolmest pärlist, mida ei tohi meelevaldselt raisata. Eriti puudutab see aastates meesterahvast - siis soovitatakse harvemat seksuaalelu. Ka neil, kes elavad ja töötavad väga tugeva stressi tingimustes, saab neeru essents enneaegselt otsa. Hiina meditsiin soovitab essentsi toitmiseks kasutada röstitud musta seesami seemneid (võib lisada putrudesse, tarvitada pidevalt), meie taimsetest vahenditest võiks analoogiliselt kasutada (lisada pudru sisse) nõgeseseemneid, kui vererühk on normis (neeru yin ei ole kahjustatud), sobivad sidrunväändiku seemned (võib mõne grammi purustatult lisada omletisse). Mitte unustada kehakultuuri või lihtsalt rohket liikumist!

Neile, kes on tegelenud intensiivse elupõletamisega, jääb sageli üle pakkuda ainult tagantjärele tarkust. Alkohol, suits, seksuaalsed liialdused - kõik see nõrgestab ka neeru hiina mõistes. Eriti tuleks karta narkootilise toimega sõltuvusttekitavaid aineid. Nende tarvitajate kohta öeldakse, et tarvitasid oma rõõmud liiga ruttu ära.

Kas hiina meditsiinis on mõni kaval nipp, mis aitaks liigseid kilosid kiiremini hävitada? Mida hiinlased üldse paksuks minemisest arvavad?

Kavalad nipid võivad olla tervisele kahjulikud. Kõhnumisvahendid on äriartikkel ja kahjuks on ka hiinlased õppinud hästi äri ajama. Ärimeest aga huvitab eelkõige müügiedu, mitte see, kas müüdavast kaubast kasutajale ka abi on. Ma ise usaldaksin sellistest vahenditest ehk ainult lootoseteed.

Hiinas õpetatakse lastele maast-madalast õiget toitumist. Mõned söömisega seotud nõuanded on neil lausa vanasõnadena kasutusel. Näiteks, sada sammu peale sööki (tee peale sööki väike jalutuskäik), kolm viimast suutäit jäta söömata (ära söö küllastustunde tekkimiseni).

Hiinlaste arvates on see lima ja niiskus, mis hakkab kehakaalu kasvatama. Kui seedimise jõud (põrna qi) ja seedimise tuli (põrna yang) on mingil põhjusel nõrgestunud (näiteks kroonilise stressi tingimustes või vale toitumise tagajärjel), hakkab kehas kogunema patoloogiline niiskus ja sellest moodustunud lima. Ülekäte läinud suur rasvik on lima kõhus, tselluliit on lima naha all, veresooni lupjav rasvveresus aga lima veresoontes.

Appi tulevad vahendid, mis ühest küljest aitavad limast-niiskusest lahti saada, teisest küljest aga reguleerida isu. Lootosetee on isu reguleerija, aga kui tarvitame söögi juurde selliseid maitseaineid nagu sinep või mädarõigas, aitame selliselt lima vähendada. Hiinlased soovitavad kehakaalu langetamiseks süüa rohkelt oatoite. Eriti heaks peetakse punast värvi aduki ube (nende hiinakeelne nimetus ongi "pisikesed punased oad). Samuti karpkala ja teised lähedased kalad on hinnatud. Ravimtaimed, mis siia rühma kuuluvad, on enamasti diureesi suurendava toimega, meie taimedest näiteks võilill ja maisi emakasuudmed ("maisijuuksed").

Seedimise (hiina mõistes põrna) normaliseerijana on populaarsed hiina datlid ehk jujuubid (Zizyphus jujuba kuivatatud viljad, hiina keeles dazao). Neid lisatakse putrudesse. Hiina ravimtaimedest, mis aitavad taastada normaalset seedimist, võiks nimetada kilejat hundihammast, pehmet väänkellukat, valget pojengi, mandariinikoori jt, mida kasutatakse seda tüüpi liigkaalu korrigeerimiseks nii taimsete tõmmistena kui ka toitudesse lisatuna.

Kui peame liigse pinge all elama, tuleks tarvitada mingit moodust stressi ohjeldamiseks. Kindlasti mitte unustada liikumist, kehakultuuri. Võib tarvitada lõhnavatest ürtidest teesid nagu meliss, piparmünt, pune, köömned, naistepuna jt.

Mõningaid üldisi soovitusi neile, kes sooviksid kaalust alla võtta. Kõigepealt jäta menüüst välja või piira kõrge kalorsusega toiduainete hulka nagu suhkur, alkohoolsed joogid, margariinid, koor, juust, kastmed, punane liha, koogid ja kondiitritooted. Suurenda puuviljade ja juurviljade osakaalu. Kasuta rohkem maitsetaimi nagu küüslauk, sinep, mädarõigas, ingver, pune, oregano, basiilik, tshillipipar jt. Kasuta orgaaniliselt kasvanud toitu, selles on rohkem elujõudu virgutavaid komponente nagu mikroelemendid ja vitamiinid, mistõttu toiduvajadus on väiksem. Õhtune söök ärgu jäägu liialt hilja peale ega olgu külluslik. Ära jäta toidukorda vahele, muidu tuleb järgmine toidukord liialt koormav. Närimiskummist on parem loobuda, sest see võib söögiisu suurendada. Parem on teha mitu väiksemat söögikorda kui üks väga rikkalik. Rohke toidu söömise järgselt eritub verre enam insuliini, see aga soodustab rasvade ladestumist (siis tekib söömise järgselt tugev roidumus ehk vajadus leiba luusse lasta). Rasvade põletamine toimub insuliini madala taseme juures veres.

Lõpuks üks toiduretsept, mis sobib kasutada neil, kel käed-jalad külmetavad ja esineb pidev külmatunne.

50g maapähkliõli aetakse pannil kuumaks ning lisatakse veidi sichuani pipart (võib asendada musta pipraga), 200g viilutatud lambaliha, 10g ingverilõike ja 100g sibulat ning praetakse. Maitsestatakse soola, äädika ja valge veiniga. Süüa korra päevas. Roog ergutab neeru ja seedimise tuld.

Kas nõelravi aitab kõiki või võib see mõne inimese jaoks ka (elu)ohtlik olla? Millised on levinumad haigused või vaegused, mida nõelraviga ravitakse?

Nõelravi näidustuste suhtes viitaksin siinkohal EAA kodulehel vastavale rubriigile

http://akupunktuur.ee/noelravi-naidustusi

Üldiselt võib vastuvõtlikkus nõelravi suhtes olla erinev. Patsientideks sobivad kõige paremini täiskasvanud täies elujõus inimesed. Kurnatud inimeste ja vanurite puhul saab nõelravi teha piiratult ja ettevaatusega. Õieti tehtuna nõelravis ohtu tervisele ei ole. Küll peavad nõrgad patsiendid peale protseduuri aja maha võtma, ei ole hea planeerida sellesse perioodi vaevanõudvaid tegevusi. Ka on osal inimestest peale protseduuri meteotundlikkus suurenenud.

Nõeltega ei ravita nakkushaigusi ja kasvajaid.

Tahaks rasedaks jääda. Kas oskate abi anda, kui on tekkinud probleeme rasedaks jäämisega?

Lapse saamisel on kaks osapoolt, kusjuures probleemid võivad puudutada kumbagi osapoolt. Seepärast on abielupaaril alati soovitatav lasta end kaasaegsete meetoditega uurida, et leida probleemi põhjus.

On tõsi, et nõelravi kuuri ajal tuleb rasedaksjäämist ette. Mõnikord soovitatakse sel ajal suguelust isegi hoiduda - siis paranevad ka haigused kiiremini. Siiski ei aita nõelravi mitte kõigi viljatusprobleemide korral. Kui munajuhad on kroonilise põletiku tagajärjel liidetest ummistunud, ei saa ainult nõelte peale lootma jääda.

On mõned äärmiselt lihtsad võtted, mis mõnel juhul on tulemusi andnud. Kui nn. neeru tuli on nõrk (jalad kipuvad külmetama), võib loode emaka seina mitte pesastuda või katkeb rasedus varakult. Mõnikord on siis aidanud alakõhul olevate punktide soojendamine moksasigariga (neid on mõnes loodustoodete poes müügil). Üks selline punkt asub alakõhu keskel, võrdsel kaugusel nabast ja häbemeluu ülaservast. Seda punkti võib pendeldavalt või väikeste ringikestega soojendada 5-10 min päevas, eriti ovulatsiooniperioodil. Soojendused ei pruugi sobida neile, kel keel on punetav või põsed pidevalt õhetavad, kindlasti mitte teha põletike korral alakõhus.

Olen kuulnud, et on taimi, mis leevendavad allergia ja astmanähte. Kas oskate selle kohta midagi öelda?

Hiina meditsiinis eristatakse astmal ja allergiatel palju erinevaid vorme, mis kõik eeldavad erinevat ravi. Seepärast ei saa siin anda universaalseid soovitusi, mis kõigile aitaksid.

Tüüpiline astma (mis ägeneb talvisel ajal ja mida pole veel kaua ravitud) ning paljud allergiad (näiteks heinanohu, mille puhul ninaeritis on vesine) klassifitseeruvad kui külma tüüpi haigused. Hiinas kasutatakse sellise astma ägenemisel eefedra ürti koos soojendavate droogidega nagu inverijuur, kaneel, pronks-lutiklill, lagritsajuur jt. Sellisele astmaatikule võivad soodsalt mõjuda ka toidule lisatud soojendavatoimelised vürtsid (must pipar, laugud, tshilli jt).

Astma korral kaasub hiina meditsiini tõlgenduse kohaselt alati liigne limaproduktsioon ja piltlikult väljendudes - külm ning lima ummistavad kopsud, mis tekitavad hingamisraskuse. Lima aga viitab nõrgale seedimisele. Seetõttu hiina meditsiin soovitab astma korral piirata seedimist nõrgestavaid toiduaineid (piimaproduktid, valgejahutooted, maiustused, rasvased ja õlised toidud, alkohoolsed joogid, külma iseloomuga toidud nagu toorsalatid jt). Hästi mõjuvad sinep, mädarõigas, naeris, merikapsas (laminaaria), kreeka pähklid, mandli- ja aprikoosiseemned.

Astma ja obstruktiivse bronhiidi korral sobivatest taimedest võib veel nimetada liivateed, sookailu, aniisi- ja apteegitilli seemneid.

Siia näitena külma tüüpi allergia ja astma korral sobiva pudru retsept. Võetakse 50g riisi, keedetakse veega pehmeks ja segatakse sisse 50g peenestatud kreeka pähkli tuumi (neid võib eelnevalt veidi röstida). Süüa soojalt nii hommikul kui õhtul.

Heinanohu korral võib tarvitada lusikahaaval mett, millesse on segatud musta pipart ja ingveripulbrit.

Allergiatega on mõnikord häiritud maks (hiina mõistes). Et maks kaldub "kuumenema", (siis on allergianähud seotud punetusega, näiteks punetavad silmad), siis võib proovida kasutada maksa korrastavaid taimi (piparmünt, meliss, käbihein).

Olen vanem inimene ning pidev probleem, et ei saa normaalselt magada. Tarbin unerohtu. Oskate ehk soovitada, mida teha? Ei taha iga õhtu rohtu võtta ja ikka kell 5 ärgata.

Unetusel on hiina meditsiini õpetuse kohaselt mitmeid vorme, millest neist igaühe ravi nõuaks veidi erinevat lähenemist.

Nii on noortele iseloomulikud unehäired, mis on seotud maksa üliaktiivsusega. Siis on rohkelt häirivaid unenägusid, päeval võib esineda ärritatus, täistunne roidekaarealusi, silmade punetus või mõrumaitse suus. Raviks sobivad rahustavad teed - meliss, piparmünt, kollane karikakar, käbihein, palderjan. Vältida kohvi ja teisi erguteid. Teha sporti ja liikuda rohkelt värskes õhus.

Tüsedatel inimestel diagnoositakse sageli lima ja kuumuse kogunemist. Unetust neil leevendaks kaalu langetamine. Kasulikud on õhtused jalutuskäigud, mitte süüa õhtul liiga hilja ega liiga palju, samuti raskeltseeditavaid rasvaseid toite.

Vanematel inimestel tavaliselt unevajadus väheneb. Unetus võib siis olla seotud nõrga südame ja põrnaga (hiina mõistes). Siis võib esineda veel südamepekslemine, unustamine, väsimus või isutus, toit ei tundu maitsev, väljaheide võib olla vormitu. Kasuks võivad olla viirpuu, südamerohi, nurmenukuõied, pehme väänkelluka juur, jujuubid, jalutuskäigud päeva esimesel poolel. Võib teha hea une padja, mille täidiseks saab kasutada humalakäbisid, melissilehti, lavendliõisi jt, rahustavaid ja lõhnavaid taimi.

Üleminekueas (võib ka varem ette tulla) hakkab organismis yin nõrgenema ja häirub südame side neeruga. Tulemuseks võivad olla unehäired, millele sageli lisandub paha tuju, südamepekslemine, kohin kõrvus, palavustunne peopesades ja jalataldadel, raskemal juhul ka öine higistamine. Kehakultuur, veeprotseduurid, vitamiinirikas toit, ravimtaimedest sealõuarohi, iisop, südamerohi ja viirpuu võivad olla leevenduseks.

Kui uinuteid on pikka aega tarvitatud, võib organism olla nendega harjunud. Kevadel ja suvel, siis kui valget aega on rohkem, võib proovida öö unerohuta läbi ajada, kasutades samal ajal taimseid vahendeid.

Olen kuulnud, et nõelraviga saab aidata inimesel vabaneda sõltuvushaigustest. Kas ka Järva-Jaanis tehakse sellist nõelravi, mis kergendaks näiteks inimesel suitsetamisest loobumist? Kas on ka selliseid mõjutatavaid punkte, mis aitaks inimesel võidelda alkoholismi probleemiga?

Neid meetodeid, mida kasutatakse sõltustest vabanemiseks, on mitmeid. Ma ise ei kasuta selle juures nõelu, vaid kleebin leukoplaastriga kõrvaestal asuvatele punktidele ühe hiina taime - lehmalille - seemned. Hiljem saab patsient vajadusel (suitsuisu tekkimisel) neid punkte ise mistahes ajal masseerida. Selle tulemusel suitsuisu annab järele.

Alkoholism on tõsisem probleem, sest alkohol kahjustab närvisüsteemi ja sellega isiksust ning nõrgestab tahteomadusi. Kuid ilma vankumatu otsuseta pahest loobuda jääb tulemus kahtlaseks. Vastu inimese enda tahtmist pole võimalik alkoholismist lahti saada.

Lisaks tuleb sõltuvushaigel edaspidi igal juhul vältida kontakti sõltuvusttekitava ainega. Tuleb vastu võtta kindel otsus jääda elu lõpuni alkoholist (tubakast) priiks. Mitte vähimatki järeleandmist!

Lugedes vastust teemale sõltuvushaigused, tekkis uus küsimus: kas igas koguses alkoholi tarbimine mõjub organismile halvasti? On ju teada, et nn kergem või lahjem alkohol on laialt levinud stressimaandaja ning paljud eesti mehed veedavad õhtu teleri ees paari õlut libistades.

Kõigel, mida teeme, on oma mõju ja samal ajal on kõik suhteline.

Kui pidada silmas praegu Eestis alkoholi tarvitamise massilisust, siis tekib küll tahtmine öelda, et igasugune alkoholi tarbimine on kahjulik. Sest - annad kuradile sõrme, võtab terve käe ja ülejäänu takkajärgi. Igapäevane alkoholi libistaja (olgu või õlle näol) ei ole enam vaba inimene, ta on sõltuvushaige, ta on alkohoolik. Stressi maandamine on ettekääne. Kui inimene mõtleb - saaks see päev ometi õhtale, saaks hakata õlut libistama, siis on ta juba kadunud hing. Järgmisena mõtleb ta - sest pole midagi, et ma ka hommikul ühe õlle võtan, tööl ei märka seda keegi. Järgmisena ei suuda ta ära öelda õllest enne autorooli taha istumist. Lõpuks istub ta koos omataolistega prügikasti serva peal ja filosofeerib odekolonni libistades kõige kaduvuse üle...

Kõikidega õnneks ei juhtu nii, kuid väga, väga paljudega on läinud just sedamoodi. Igaüks mõtleb algul, et temaga nii ei juhtu. Kuid tuletame meelde - põrgu tee on sillutatud heade kavatsustega.

Mõistagi suudab terve organism lagundada märkimisväärse koguse igasuguseid mürke ja seetõttu tullakse puhtalt välja isegi märkimisväärsetest alkoholimürgistustest. Kui asi piirduks palgapäevadel klappimisega, polekski see nii hull. Kuid igapäevane alkohol eluviisi osana on ohtlik.

Tarbimisühiskonna apologeetidele võib tunduda televiisori ees diivaninurgas lösutav õlleuimas kodanik riigile kasuliku nähtusena - täidab riigikassat, ostab kriitikavabalt kõike, mida reklaamis näidatakse (ilma et tal neid asju vaja oleks) ja valimistel valib erakonna, kelle plakatid on kõige suuremad või valimisreklaamid kõige pöörasemad. Kuid siin ilmas on kõik omavahel seotud ja kui ühtedel hakkab halvasti minema, läheb lõpuks ka ülejäänutel.

Kui huumoriga öelda, siis mõnikord võib alkohoolik ka omal kohal olla. Mulle meenub siin üks paarikümne aasta tagune juhtum - olin refleksoteraapia alasel täiendusel ühes arstide täiendusinstituudis suures Nõukogude Liidus - üks narkoloog (sõltuvushaigeid raviv arst) tunnistas viimasel õppepäeval (narkoloogide väljaõpe refleksoteraapias kestis siis üks kuu), et kogu selle aja jooksul õnnestus tal kaine olla vaid üks päev!

Selline probleem. Nimelt opereeriti selga oktoober 2007 (4-5 lüli prolapsia).
Peale operatsiooni käisin taastusravil samuti olen käind kiropratktiku juures, füsioterapeut on koostanud harjutuste kava, refleksioloogi juures käind jne.
Nüüd detsembris kirurg süstis iga kuu tagant blokaadi selga.
Probleem selles, et selg on ikka kange, jäik ja kohati ka valutab.
Kas oleks nõelravist abi sellise probleemi puhul???

Kaugelt on muidugi raske probleemi hinnata, tõenäoselt leiaks see lahenduse kopleksse ravi kasutamisel, millest ühe osana võiks kõne alla tulla ka nõelravi.

Meie tervis sõltub alati kahest tegurite rühmast - üks neist kallutab organismi haiguse suunas (haigestumist soodustavad tegurid), teine töötab haigusele vastu. Kõik sõltub sellest, kumb pool jääb peale. Nii ei piisa alati ainult ravist, tuleb hoolitseda ka selle eest, et kõrvaldada kahjustavaid tegureid. Sest ka lülivaheketta prolaps ei tekkinud mittemillestki, miski pidi selle teket soodustama.

juba mitu aastat võidelnud hemorroididega ja tean, et see on probleemiks paljudel naistel.
Kehakaaluga probleeme pole, liigun keskmisest rohkem, aga arst soovitas lihtsalt veel rohkem sporti teha.
Kas Teie oskate midagi soovitada?


Hiina meditsiinis tõlgendatakse hemorroide kui energia ja vere seiskumist pärasoole piirkonnas. Soovitatakse tarvitada rohkesti juur- ja puuvilju, mis väldib kõhukinnisuse teket, vältida vürtsiseid (teravamaitselisi) toite, magusat ja alkoholi. Kasuks on käia tualetis kindlal kellaajal, et harjutada organismi kindla rütmiga.

Sel ajal kui haigus ei ole äge, võib õhtul (voodis) teha järgmist harjutust. Sissehingamise ajal pingutatakse pärasoole sulgurlihast (ja kõiki vaagnapõhja lihaseid), väljahingamisel kõik lõdvestatakse. Teha 108 korda.

Mida arvate keele-, naba- jms rõngastest?

Selliste asjade kohta on üks filosoof kunagi öelnud - o tempora, o mores! (oh aegu, oh kombeid!)

Kui kõrvarõngad välja arvata, siis on rõngastamine minu arvates tänapäevane seksuaalse kallakuga rituaalne toiming, ümberlõikamise ja muude sarnaste traditsioonilistes ühiskondades levinud tegevuste odav aseaine. Rõngastamisega püütakse demonstreerida enda kuulumist täiskasvanute ehk suguküpsete hulka.

Kui aga rääkida keele kasutamisest ravi eesmärgil - siis on tõepoolest olemas vastav akupunktuuri haru - vt näiteks järgnevalt aadressilt:

http://www.tongueacupuncture.com/achievementsE.htm

Järgnevast aga võite lugeda lugu juudi noormehest, kes suri keeleneetidest saadud nakkuse tagajärjel

http://www.wellsphere.com/general-medic … ing/372716

Laps pissib voodisseKas oskate soovitada midagi, kui juba täitsa suur laps pissib voodisse? Siiani pole aidanud mingid rahvatarkused ega nipid, arst ütleb, et küll kasvab välja, aga stress on suur, eriti lapsele endale.

Hiina meditsiinis seostatakse voodimärgamist kõige sagedamini "tühja" neeruga, neeru Yangi (ehk neeru tule) nõrkusega, sellele võib lisanduda põrna yangi (seedimise tule) nõrkus. Siis on iseloomulikud külmad jäsemed (eriti jalad), vilets mälu, väsimus, väljaheide võib muutuda vormituks, keel on kahvatuvõitu, keele servadel võivad olla hambajäljendid. Selliste tunnuste olemasolul aitavad neeru yangi tugevdavad taimsed vahendid. Sellisteks oleksid sidrunväändiku (Schizandra chinensis) viljad, kileja hundihamba (Astragalus membranaceus) juured, pehme väänkelluka (Codonopsis pilosula) juured jt. Meil apteekides müüdav zhenshenn sobib samuti. Rahvameditsiinis kasutatakse nõgese seemneid, mida võib lisada küpsetamisel jahu sisse.

Toitu süüa ainult soojana. Mitte liialdada toortoitude ja külma iseloomuga toiduainetega (toiduainete jaotuse kohta soojadeks ja külmadeks võib lugeda järgmisest lingist http://kodu.neti.ee/~ok003a/zhongyi/toitumine.htm ). Õhtul piirata vee tarbimist, enne voodisse minekut tühjendada põis, vältida õhtul erutavaid tegevusi, seiklusfilmide vaatamist.

Võib teha soojendusi alakõhule nagu kirjeldasime rubriigis Tahaks rasedaks jääda.

Kas nõelte panemine on väga levinud,kuulsin,et massöörid nüüd ka panevad nõelu,kas võib neid usaldada ja millised ohud on kui panijad ei ole küllaltki professionaalsed

Eestis tohivad ametlikult nõelravi teha vaid need, kel arstidiplom taskus. Ent häda ajab härja kaevu - kui järjekorrad erialaarsti juurde on kuudepikkused, otsitakse muidki lahendusi ja lepitakse ka vähemprofessionaalsete tegijatega.

Protseduuri ohutus sõltub paljuski väljaõppe sügavusest. Arstide puhul pole karta, et tehakse ilmseid anatoomilisi väärarvestusi. Näiteks, kui rindkere piirkonnas torgata nõel liiga sügavale, võib vigastada kopsu, mille tulemuseks võib tekkida õhkrind - õhk tungib pleuraõõnde, kops vajub kokku ja inimene võib lämbuda.

Hiinas ja paljudes teistes riikides kestab hiina meditsiini alane väljaõpe kuni viis aastat. On selge, et paarinädalane või kuuajaline väljaõpe ei garanteeri piisavaid oskusi. Kindlapeale peab valdama pulsi- ja keelediagnostikat ning hiina sündromoloogiat - need tuleb selgeks saada ka arstidest nõelatohtritel.

Kas nõelraviga on võimalik ravida või leevendada liigesehaigusest (ilmselt midagi reuma moodi) tekkinud valusid. Valud on kõige enam õlgades ja öösiti, liigutades vähem. Haigel vanust 75 aastat. Sellised ägedad valud alates sügisest 2008. Kui haige põdes enne liigeste haigestumist angiini, kas nende kahe haiguse vahel võimalik seos?

Nõelravi võib olla üks liigeshaiguste kompleksravi meetoditest, kuid see ei pruugi alati olla ainus ja õige meetod. Öösel tekkiv ja liikumisel leevenduv valu viitab qi ja vere seiskusele - sellisel puhul hiina meditsiin soovitaks kindlasti kasutada lisaks vere ja energia liikumist soodustavaid ravimeid.

Parema ülevaate saamiseks soovitaksin tutvuda mõne aasta eest ilmunud Bob Flaws raamatukesega "Artriit" sarjast "Hiina meditsiin ravib".

Angiini ja liigesvalu vahel võib olla seos, kuid see ei pruugi olla selline nagu seda tavaliselt näeb lääne meditsiin (angiinist provotseeritud reumaatiline põletik). Hiina meditsiini valgusel on küllalt tõenäoline võimalus seegi, et kõrge palavik kahjustas organismis verd ja yini, mis soodustas vere seiskusega seotud valu avaldumist.

Kui elate Tallinnas, võite näiteks pöörduda dr. Galina Suidre poole. Kontaktandmed võite leida järgmiselt lingilt http://www.hot.ee/hiinamed/est/3.html

Kas käte suremise, valutamise vastu on nõelravist abi, karpaalkanali sündroom. Milline on koosmõju liigese süstidega, ohud, vastunäidustused.

Karpaalkanali sündroom tekib neil, kes kätega palju tööd peavad tegema. Vanasti käsitsilüpsi aegu oli see tüüpiline lüpsjate haigus, väga sage on see näiteks kokkadel. Siit ka viide sellele, mis aitaks tõbe vältida - muuta tegevusvaldkonda. Tänapäevane elu sunnib töökohast kümne küünega kinni hoidma, seetõttu ravime.

Karpaalkanali süstid on kiire moodus, et valust kuuks-mitmeks lahti saada. Süste korratakse paar korda, seejärel jääb üle operatsioon - närvi pitsumist põhjustav kanal lõigatakse lahti.

Nõelravi võib olla üks osa karpaalkanali ravist, kuid seda ei maksa teha süstidega samal ajal. Nõelravi võiks eelistada siis, kui käed surevad öösiti, ent rasket tööd kätega enam ei tehta. Akupunktuuri võib kasutada ka juhtudel, kus kanal on juba lahti lõigatud, aga valud püsivad. Nõelravi on ohutu, kuid kui raske käsitsitöö jätkub, ei pruugi tast kasu olla.

Mehel diagnoositi eesnäärme suurenemine, biopsia tulemus näitas, et tegemist on healoomulise suurenemisega. Kas oskate midagi omalt poolt ka selle raviks soovitada.

Eesnäärme healoomuline suurenemine on meesorganismis toimuvate loomulike vananemisprotsesside väljendus.

Hiina meditsiinis kasutatakse mitmeid preparaate, üks kommertspreparaatidest on müügil nimetuse all Qian Lie Xian Yan Wan. See sisaldab niisuguseid taimi nagu lehmalill (Vaccaria segetalis), kilejas hundihammas (Astragalus membranaceus), põõsas-pojeng (Paeonia suffruticosa), lagrits (Glycyrrhiza uralensis) jt. Lisaks kasutatakse niisugustes ravimites
hiina nelgi ürti, merevetikat Sargassum, merevaiku, võilille ürti ja juurt, teelehe seemneid, mauriitsiuse hobuvitsa juuri, pehme väänkelluka juuri jt taimi.

Hiina meditsiinis lähtutakse eesnäärmeprobleemide ravimisel hiina sündromoloogiast. Sagedased kõrvalekalded healoomulise eesnäärme suurenemisel on näiteks neeru neeru yangi vähesus, neeru yin nõrkus, kuumus-niiskus alumises soojendis jne.

On mõned kodumaised taimed, mis tulevad eesnäärme suurenemisel kasuks. Paljud neist on diureetilise toimega ja parandavad uriinieritust. Siia kuuluvad teelehe lehed, nõgese juured ja lehed, linnurohu ürt, kuldvitsa ürt ja leesikalehed. Kasulikud on kõrvitsa seemned, mida võib süüa peotäie hommikul ja õhtul. Toidulisanditest võib tarvitada neid, mis sisaldavad mikroelemente seleeni, tsinki ja küllastamata rasvhapped. Linaseemeõli sisaldab samuti kasulikke küllastamata rasvhappeid, linaseeme ise võib leevendada kaasuvat kõhukinnitust ja vähendada kusemisvaevusi.

Soovitatakse piirata piimaprodukte, rasvaseid toite, mitte süüa õhtul hilja liha, vältida kofeiinijooke, alkoholi, suitsetamist ja stressi.

Selline tunne, nagu oleks keel kuuma teega ära põletatud. Mis võiks olla põhjus?
Kas Teie olete ravinud ja/või oleksite nõus konsulteerima/suhtlema meilitsi?

Juhul kui ei ole mingil põhjusel tekkinud keele enda põletikku (glossiiti), võib mõelda ka keele reaktsioonile kehas esinevatele haiguslikele muutustele. Mõnede ravimite tarvitamise järgselt võib keel samuti tundlikuks muutuda.

Kui keel on muutunud tundlikuks vastusena kehas asetleidvatele protsessidele, on see tavaliselt punetav ja märgib ära kuumust kehas. Kuumust on kahesugust - n. ö. "täis" kuumus ja "tühi" kuumus. Täis kuumus tekib kas palavikureaktsioonist haigustele, liigsetest emotsioonidest, liialt kuuma iseloomuga toidust (rasvane, vürtsine toit, alkohol). Tühi kuumus iseloomustab yin ("külma" osa) läbipõlemist.

Kui tundlik ja punetav on keeletipp, on liiga palju kuumust "ülemises soojendis", enamasti südames. See käib kaasas ülemäärase muretsemisega, ärevusega, stressiga. Kui punetavad ja tundlikud on keeleservad, on inimene olnud ülemäära ärritunud ja kaldub kergesti vihastuma. Keele keskosa punetus ja tundlikkus viitab kuumusele maos, siis võivad näiteks olla kõrvetised. Kui tundlik ja punetav on keele tagaosa, on kuumus alumises "soojendis" ja esinevad probleemid põiega või teiste väikevaagna elunditega.

Kuin yin kehas on tugevasti nõrgestatud, on kogu keel katuta, punetav ja tundlik - tühi kuumus avaldub ka keelel. Siis on inimene pahas tujus ("vana toriseja"), pealelõunati on palavustunne või väike palavik, öösiti võib esineda higistamist.

Üks inimene jutustas, kuidas tal kunagi tekkis keeleotsa haavand. Kirurg opereeris haavandit, kuid keeleots ei paranenud. Hiina meditsiini seisukohalt ei saanudki paraneda, sest tal oli parajasti abielulahutus käsil ning haavand keeleotsal oli organismi reaktsioon sellele (emotsioonidest tingitud liigsele kuumusele südames).